Közélet

Gorbacsov szerint eleve kudarcra ítélt volt az amerikai beavatkozás Afganisztánban

Túlzott veszély és rosszul meghatározott geopolitikai elképzelések és irreális célok. Az amerikai kísérlet a kezdetektől fogva el volt rontva a volt pártfőtitkár szerint.

Mihail Gorbacsov szerint az afganisztáni amerikai és beavatkozás kezdetektől hibás volt és az Egyesült Államoknak hamarabb be kellett volna ismernie vereségét – írja a Reuters.

Fotó: Friedemann Kohler/dpa / dpa Picture-Alliance/AFP

Gorbacsov volt a Szovjetuniót de facto irányító Szovjet Kommunista Párt főtitkára, amikor 1989-ben a szovjet csapatok évtizednyi háború után kivonultak az országból. Gorbacsov politikai hibának tartotta a beavatkozást, mely értékes erőforrásokat von el a küszködő, és mint később kiderült, alkonyán járó Szovjetuniótól.

A kivonulás után a Moszkva által támogatott kormány még 3 évig húzta, de a Szovjetunió 1992-es felbomlását követően elmaradó segélyeket már nem tudta kezelni az oroszbarát rezsim.

Gorbacsov szerint az amerikai beavatkozás alapvetően súlyosan túlértékelte az afgán veszélyt és rosszul meghatározott geopolitikai elvekre alapult, amit csak tovább tetézett a sokféle törzsből álló társadalom demokratizálásának valóságtól elrugaszkodott kísérlete.

Mihail Gorbacsov Afganisztán
Kapcsolódó cikkek