Indonéziában továbbra is tombol a járvány, a rendelkezésre álló Sinovac vakcina a nyugati vakcinákhoz képest pedig kevésbé hatásos a delta variánssal szemben — számolt be a Bloomberg.

Fotó: Juni Kriswanto / AFP

Az indonéz lakosság 154 százalékát kellene Sinovac vakcinával beoltani a nyájimmunitás eléréséhez, ami lehetetlen.

Az ország így stratégiát váltott, és nem hagyatkozik kizárólag a vakcinákra. A nyájimmunitás elérése helyett azt tűzték ki célul, hogy a vírus reprodukciós rátája a jelenlegi 6,5 százalékról 0,6 százalékra csökkenjen le októberre. Ezért továbbra is fenntartják a szükséges korlátozó intézkedéseket, mint például a kötelező maszkviselést és a utazási korlátozásokat.

A nyájimmunitás elérése az egész világ számára kihívás. 

Az Egyesült Államokban például a lakosság mintegy 90 százalékának beoltása lenne szükséges egy olyan szintű védettség eléréséhez, mely a kórokozó terjedésének megállítását eredményezné. Sokan azonban ezt is vitatják, és úgy vélik, még a 90 százalékos átoltottság sem garantálná a vírus eltűnését, tekintve, hogy bármikor újabb kórokozók vagy variánsok bukkanhatnak fel. 

Az Indonéziával szomszédos Szingapúr is arra törekszik, hogy a fertőzöttségi adatokat alacsonyan tartsa ahelyett, hogy mindenáron a nyájimmunitás kialakulása legyen a cél. 

 

Borítókép forrása: Faldi Muhammad / Nurphoto via AFP