Közélet

Már több mint 1 millió dollárnyi bírságot kaptak a garázda utasok

Az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága (FAA) az idei év első hónapjában már több problémás utasról tud, mint a tavalyi év egészében, sokan nem hajlandóak maszkban utazni.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban egyre több a hatósági beavatkozást igénylő eset a légiközlekedésben, részben a maszkviselési kötelezettség miatt is. Január 1 óta az FAA 3889 garázda utasról szerzett tudomást, köztük 2867-en a maszkviselési szabályokat nem tartották be. A hatóság beavatkozását igénylő ügyek száma az első hét hónapban háromszorosa volt a teljes 2020-as évnek és az FAA eddig több mint 1 millió dollárnyi bírság kivetését javasolta a viselkedésre képtelen utazókkal szemben.

Az FAA szerint maszk nélkül utazók közül néhányan 9 ezer dolláros bírságot kaptak, ám voltak olyan esetek, amikor a további rendbontás miatt ennél magasabbra nőtt a büntetés. Az ország közlekedésbiztonsági hatósága kedden jelentette be, hogy január 18-ig meghosszabbítja a maszkviselési kötelezettséget a repülőgépeken , repülőtereken és vonatokon.

A légügyi hatóságot vezető Steve Dickson a zavart keltő utasok megrendszabályozásában a repülőterek segítségét kérte a hónapban és márciusban határozatlan időre meghosszabbította a zéró tolerencia politikáját a magukról megfeledkezett utasokkal szemben. Dickson szerint a rendbontások gyakran az alkohollal vannak összefüggésben, ezért arra kérte a repülőtereket, hogy akadályozzák meg, hogy az utasok szeszes italokat vigyenek a gépekre.

Az American Airlines csütörtökön meghosszabbította döntését, melynek értelmében január 18-ig nem szolgál fel alkoholt a gépeken, míg az ország légitársaságait tömörítő Airlines of America közölte, hogy értékeli a hatóság igyekezetét a személyzet utasításait nem követő utasokkal szemben és támogatja a fellépést a rendbontókkal és a szövetségi törvényeket megszegőkkel szemben.

A most kiosztott bírságok között a maszkmentes utazáson kívül olyan esetek is szerepeltek, mint a Floridából New Yorkba utazó férfié, aki utastársait dobálta, többek között a kézipoggyászával, nem volt hajlandó ülve maradni, lefeküdt a folyosóra, majd nem volt hajlandó onnan felkelni majd miután az utaskísérőt a bokájánál megragadta, fejét a szoknyája alá nyomta. 45 ezer dollárjába került mindez.

Egy másik rendbontó, útban New Yorkból San Franciscóba késelést imitáló mozdulatokkal fenyegette, majd kokainnak tűnő fehér port szívott, amíg azt a személyzet el nem kobozta tőle. A gépnek Minnesotában meg is kellett szakítania útját. Az ő kalandja 42 ezer dollárt ért.

 

légiközkekedés Szövetségi Légügyi Hatóság bírság rendbontás maszkviselés
Kapcsolódó cikkek