A szombat reggeli földrengés áldozatainak száma 1941-ra nőtt a szerdai napon. A szombati földrengésben — melyet Kubában és Jamaicában is érzékelni lehetett — már több mint 9 ezer személy sérült meg, valamint több mint 84 ezer épület romlott össze vagy rongálódott meg — írja az NBC.

Fotó: Reginald LOUISSAINT JR / AFP

Az UNICEF becslései szerint a természeti katasztrófa 1,2 millió Haiti állampolgárt érintett, köztük 540 ezer gyermeket.

Haiti a nyugati félgömb legszegényebb országa, a földrengés előtt is számos probléma sújtotta az országot: bandaháborúk, Jovenel Moise elnök kivégzése és a koronavírus-járvány.

Fotó: Reginald LOUISSAINT/JR/AFP 

Az Egyesült Államok és az ENSZ biztosította Haitit támogatásáról és segítségnyújtásról. Az amerikai partiőrség a súlyos sebesülteket Port-au-Princebe szállította annak érdekében, hogy jobb ellátást kapjanak. Ezen felül több mint 60 kutató-mentő csapat érkezett az Egyesült Államokból, valamint az amerikai hadsereg is küldött helikoptereket. 

A kórházak és az egészségügyi ellátószervek eszköz- és munkaerőhiánnyal küzdenek. A Save the Children segélyszervezet tudósítása szerint rengetegen kiszorultak az utcára, ahol fedél nélkül, az időjárási körülményektől védtelenül kénytelenek élni, mivel az épületek lakhatatlanná váltak, és  bármikor összeomolhatnak. 

Az itt lévő szervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak a helyi lakosságnak, azonban még több ellátmányra lenne szükség: főként élelemre, tiszta ivóvízre és menedékhelyre

 — mondta Carl-Henry Petit Frere, a szervezet területi vezetője.