Közélet

Másodfokú riasztás zivatarokra

Az ország egész területén lehetnek zivatarok, viharos szél és jégeső, a délkeleti országrészen akár a legmagasabb fokú riasztásra is szükség lehet.

Csütörtök reggel az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) zivatarveszély miatt több helyen is másodfokú riasztást adott ki. A katsztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyelje a meteorológiai figyelmeztetéseket.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Elsőként Pest, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye egyes járásaira adták ki a másodfokú riasztást, ugyanakkor az OMSZ szerint az országban bárhol előfordulhatnak heves zivatarok és felhőszakadás is, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legmagasabb, harmadfokú riasztást is kiadhatják.

A zivatarok nyugat, északnyugat felől haladhatnak kelet, északkelet felé. A zivatarokat erős, viharos széllökések és jégeső is kísérheti. Elsősorban az ország keleti, délkeleti tájain a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok is kialakulhatnak, ezekhez szélroham és jégeső is társulhat.

A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár 100 kilométer/órásnál erősebb szélroham is előfordulhat, így ezekre a területekre a legmagasabb, harmadfokú (piros riasztás) is indokolt lehet az OMSZ szerint.

A zivatarok estétől, északnyugat felől kezdhetnek megszűnni. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese mindenkit arra kér, hogy viharos szélben lehetőleg ne parkoljon fák alá és ha leszakadt távvezetéket vagy bajba jutott embert lát, akkor értesítse a hatóságokat a 112-es számon.

vihar OMSZ riasztás Országos Meteorológiai Szolgálat jégeső zivatar
Kapcsolódó cikkek