A Real-PR 93.közvélemény kutató augusztus eleji, ezer fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában egy esetleges kormányváltással kapcsolatos várokozásokat igyekezett felmérni. A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy egy ellenzéki győzelem esetén a jelenlegi gyermekvállalási és családi támogatások csökkentésére kellene felékészülni (48 százalék).

Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a déli határon lévő kerítés lebontását is nagy arányban (44 százalék) elképzelhetőnek tartanák.

A gyakran előkerülő korrupcióellenes hangok sem győzték meg az embereket, a választók döntő többsége (58 százaléka) szerint nem csökkenne a korrupció akkor sem, ha a baloldal kormányozna.

Szinte mindegyik kérdésben jelentős véleménykülönbségek fedezhetőek fel a vidékiek és a budapestiek között, egyedül a korrupciót illetően alakult ki egyetértés.

A vidéki lakosság 50 százaléka gondolja azt, hogy egy ellenzéki kormány csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatások mértékét, 46 százalékuk a déli határzár lebontására számít, 43 százalék pedig az LMBTQ-életforma népszerűsítésére. A vidéki Magyarországon 8-12 százalékponttal kisebb ezekben a kérdésekben az ellenvéleményen lévők száma. A fővárosiak körében mindkét kérdésnél mindössze 2-3 százalékpontnyi különbség van a változást várók, illetve nem várók aránya között.