Az afganisztáni helyzet alakulása miatt rendkívüli ülést tartanak jövő kedden az tagországainak belügyminiszterei, a tanácskozás fókuszában a konfliktus okozta migrációs nyomás várható fokozódására adható válaszok áttekintése szerepel.

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

A videókonferencia keretében tervezett ülés résztvevői megvizsgálják a tálibok hatalomátvétele miatt kialakult, valamint az amerikai és szövetséges csapatok Afganisztánból történő kivonását követő helyzetet. Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője emlékeztetett:

 a tagállamoknak szeptember közepéig kell bemutatniuk a konfliktus sújtotta országból elmenekülteket érintő, befogadási kvótákra vonatkozó konkrét kötelezettségvállalásaikat.

Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke felszólította azokat az országokat, amelyek részt vettek a afganisztáni missziójának munkájában, hogy kínálják fel a telepítési lehetőségeket az evakuált afgán személyzet számára — közölte Stano.

Az Európai Unió üzenete az, hogy kötelességünk segíteni azokat, akik különösen veszélyeztetettek Afganisztánban

 – fogalmazott a szóvivő.

Az afganisztáni robbantások miatt elhalasztották Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök amerikai idő szerint csütörtök délelőttre tervezett találkozóját is. A tárgyalásokat várhatóan még a nap folyamán megtartják, de pontos időpontról nem egyeztek meg.