A koronavírussal megbetegedett gyermekeknél ritkán tapasztalnak hosszú távú tüneteket, a legtöbb esetben alig egy hét után már tünetmentes a legtöbbjük – írja a BBC.

A King's College London tudósai szerint 

a Covidban megfertőzött gyermekek kis csoportjánál tapasztalható hosszan tartó tünet, például fejfájás vagy fáradtság.

A brit gyermekgyógyászati és gyermek egészségügyi szervezet szakértői szerint az adatok visszatükrözik a kórházakban tapasztaltakat is. A brit kutatók szerint 

a felnőttekhez képest a gyerekeket sokkal kevésbé veszélyezteti a koronavírus, sok fertőzöttnél nem jelentkeznek tünetek, és azoknál, akiknél igen, enyhe lefolyású a megbetegedés.

Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP

A vírus korosztályi hatását a Lancet Child and Adolescent Health folyóiratban tettek közzé, a kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, hogy a Covid hogyan hat a gyerekekre.

A tanulmányhoz összesen 1734 öt és tizenhét év közötti gyermeket vizsgáltak meg, akiknél tünetek alakultak ki, és a Covid-teszt pozitív lett 2020 szeptembere és 2021 februárja között.

A fertőzöttek közül kevesebb mint minden 20 esetben tapasztaltak tüneteket négy vagy több hétig, és minden 50. gyermeknél nyolc hétnél tovább tartottak a tünetek.

Átlagosan az idősebb gyermekek jellemzően valamivel hosszabb ideig voltak betegek, mint az általános iskolások, a 12 és 17 év közötti korosztálynak egy hét kellett a gyógyuláshoz, míg a fiatalabb gyermekeknél a betegség öt napig tartott.

A leggyakoribb tünet a fejfájás és a fáradtság volt, egyéb tünetek közé tartozott a torokfájás és a szaglás elvesztése is. A kutatásban nem mutattak ki neurológiai tüneteket, például görcsöket vagy rohamokat.