A kabuli nemzetközi repülőtér elleni összehangolt támadásban legkevesebb 64-en meghaltak, főként afgán civilek, köztük gyermekek is, valamint 12 amerikai katona – írja a Wall Street Journal. A merényletnek, amelyeket az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint az Iszlám Állam helyi csoportja, az ISIS-K hajtott végre, több mint száz sebesültjét kezelik a kabuli kórházakban, köztük a reptérre vezető utat biztosító több tálib fegyverest is.

Fotó: Vali Szabavun / MTI/AP

A Hamid Karzai nemzetközi repülőtér „A” kapuja közelében egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a tömegben, helyi idő szerint csütörtök késő délután. Ezzel szinte egy időben egy másik öngyilkos merénylő robbanószerkezet hozott működésbe az amerikai és brit csapatok szállásául szolgáló Baron Hotel szomszédságában. Beszámolók szerint nem sokkal a robbanások után tűzharc alakult ki a repülőtér bejárata közelében.

Fotó: Wakil KOHSAR / AFP

A merénylet időpontjában óriási tömeg torlódott fel a repülőtér bejárata előtt; a tálib hatalomátvétel elől menekülő több ezer afgán mellett az Afganisztánban tartózkodó, onnan távozni készülő külföldiek is az „A” kapu bejáratánál felállított katonai ellenőrző ponton keresztül próbáltak eljutni a hangárokhoz, hogy felszálljanak valamelyik induló gépre. 

Az alábbi videón jól látszik az a keskeny utca, ahol az első bomba robbant. A magas betonfalakkal körülvett csatorna a merénylet pillanatában is tele vont emberekkel, épp ahogy a néhány nappal korábban készült felvételen látszik.

A csütörtöki volt az első terrortámadás Afganisztánban azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én magukhoz ragadták az ország irányítását. A helyiek közül sokan azt remélték, hogy a tálibok megjelenésével legalább biztonság lesz az országban, és Kabulban is véget érnek az öngyilkos merényletek. Egy a BBC-nek nyilatkozó nyugalmazott amerikai tábornok szerint azonban az afganisztáni helyzetet jól ismerők 

mind tudták, hogy ez meg fog történni.

Mike Jason szerint biztosra vezető, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportja újra próbálkozni fog, még az amerikai csapatok kivonásának augusztus 31-i határideje előtt. Egy a radikálisok tanulmányozásával foglalkozó londoni kutatóközpont szakértője a Wall Street Journalnak azt mondta: az Iszlám Állam helyi szervezete a végsőkig elmegy majd, hogy bizonyítsa: a tálibok képtelenek garantálni Afganisztán és az afgánok biztonságát. Emlékeztetett: a két szélsőséges csoport 2015 óta folyamatos háborúskodásban áll egymással, mindkettő a közép-ázsiai ország irányítására törekszik.

A terrortámadás előestéjén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint Ausztrália is figyelmeztetett a fokozódó veszélyre, és arra kérte az országból távozni szándékozó, útlevéllel és vízummal rendelkező afgánokat is, ne menjenek a reptér közelébe. Ám azután, hogy Joe Biden amerikai elnök a hét elején megerősítette: az Egyesült Államok kitart azon terve mellett, hogy augusztus végéig minden amerikai katona elhagyja az országot, és a tálibok is jelezték, nem fogadják el a határidő meghosszabbítását, tömegek rohanták meg a kabuli repülőteret, abban a reményben, hogy még ők is kijutnak a légi folyosó lezárása előtt.

Fotó: AFP

A merénylet hírére több ország idő előtt leállította a kimenekítési műveleteit, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország azonban úgy döntött, folytatja az akciót, amelynek során mostanáig 95 700 embert evakuáltak Kabulból. Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Lengyelország is befejezettnek tekinti a menekítési műveleteket, Kanada pedig közölte: bár még nem sikerült minden állampolgárát kihoznia Afganisztánból, a kockázatok miatt felhagynak az evakuálással. Magyarország már szerdán befejezte az afganisztáni különleges akcióját, a magyar honvédség 540 embert hozott ki Kabulból.

A Pentagon korábban jelezte: az utolsó napokban főként az amerikai katonák és eszközök kimenekítését végzik majd. Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint 1500 állampolgáruk lehet még az országban. A tálibok már korábban figyelmeztették a menekülő afgánokat, hogy csak az érvényes útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik át a reptérre vezető ellenőrző pontokon. Ám a hírek szerint sokaknak még a megfelelő papírok birtokában sem sikerült az átjutás, és egyelőre úgy tűnik, nekik később sem lesz lehetőségük elhagyni az országot, ennek ellenére a merényleteket követően, az újabb támadások fenyegetése dacára sem lett kisebb a tolongás a kabuli repülőtér bejárata előtt.

A késő esti órákban az Iszlám Állam közleményben vállalta a felelősséget a kabuli reptéren elkövetett merényletért.