A tálibok szóvivője a G7-ek kedd délutánra tervezett virtuális csúcstalálkozója előtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: az amerikaiak kérték az evakuálás határidejének meghosszabbítását, de abba az új afgán rezsim ebbe nem egyezett bele. A világ hét legfejlettebb ipari államának vezetői erről a kérdésről egyeztetnek, az előzetes tervek szerint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország vezetője arról szerette volna meggyőzni Joe Biden amerikai elnököt, hogy az amerikai csapatok augusztus 31. után is biztosítsák a kabuli repülőteret.

Fotó: Wakil KOHSAR / AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már a csúcs előtt bejelentette, hogy az 50 millióról 200 millió euróra szándékozik emelni az Afganisztánnak nyújtandó humanitárius segély összegét azon felül, amelyet a tagállamok biztosítanak. 

Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint „humanitárius katasztrófa” fenyegeti télen az afgán népet, ha a nemzetközi közösség nem lép közbe, és a segélyeket még az előtt el kell juttatni az országba, mielőtt a hó elzárná a hegyeken átvezető hágókat. „Minden késlekedés halálos következményekkel járhat”, figyelmeztetett a világszervezet, amely szerint 199 millió dollárnyi élelmiszersegélyre van szükség. A kínai külügyi szóvivő a hét elején utalt arra, hogy Peking kész anyagi támogatást nyújtani a tálib rezsimnek.