Robbanás történt a kabuli reptéren – közölte a Pentagon sajtófőnöke csütörtök délután. Orosz hadügyi források szerint két öngyilkos merénylet, és fegyveres támadás is érte a nemzetközi repülőtérnek azokat a bejáratait (Abbey Gate, illetve Baron Gate), amelyen keresztül az Afganisztánból menekülőket beléptetik a létesítményt védő NATO-katonák. A  repteret védő amerikai és brit katonákat is itt, a "B" kapu közelében található Baron Hotelben szállásolták el.

Az amerikai védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó tisztviselői a Reutersnek azt nyilatkozták: 

az összehangolt öngyilkos merényletnek sérültjei is vannak, köztük három amerikai katona is.

A tálibok tájékoztatása szerint legkevesebb 13-an haltak meg a merényletben, köztük gyermekek is. A reptérhez vezető utat őrző tálib katonák közül is többen megsérültek.

A tálibok közleményükben hangsúlyozták: ők figyelmeztették a nemzetközi közösséget az Iszlám Állam terrortámadásának lehetőségére. Hozzátették:

Nem hagyják, hogy Afganisztán terroristák központjává váljon.

Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

Az amerikai elnököt és a brit miniszterelnököt is értesítették a történtekről. A londoni kormány közölte: az áldozatok között nincsenek brit katonák. Az Egyesült Államok kabuli követsége arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne menjenek a Hamid Karzai nemzetközi repülőtérre, azok pedig, akik a bejárat közelében tartózkodnak, azonnal hagyják el a környéket.

Az augusztus 14-e óta mindennap tízezrek próbáltak átjutni a tálibok, illetve az amerikaiak ellenőrző pontjain abban a reményben, hogy felférhetnek valamelyik repülőgépre. A légikikötő bejáratainál az első naptól fogva állandó volt a tömeg, de miután az Egyesült Államok elnöke közölte, nem hosszabbítják meg a kivonulás határidejét, a tálibok pedig közölték: ők is ragaszkodnak az augusztus 31-iki határidőhöz, kifejezetten nagyobb lett az emberáradat. A Pentagon közlése szerint az öngyilkos merénylők az „A” bejárat közelében robbantották fel magukat, később a tömegben tűzharc is kialakult.  

Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / AFP

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseiknek a tervek szerint augusztus 31-ig kellene kivonulniuk Afganisztánból. Csütörtökön már több európai ország, köztük Magyarország is jelezte: befejezte a menekítési műveleteket. Belgium és Hollandia már hivatalosan is befejezettnek nyilvánította állampolgárai, illetve a katonáikat segítő afgánok evakuálását, és sajtóértesülések szerint Németország is ezt tervezi. A robbantások hírére Kanada kijelentette: azonnal felfüggeszti a még Kabulban tartózkodó mintegy 3700 kanadai, illetve afgán állampolgár kimenekítését.   

Az Egyesült Államok korábban azt tervezte, az utolsó napig folytatja a műveletet, annak ellenére, hogy mindkét ország titkosszolgálatai az Iszlám Állam terrortámadásának veszélyére figyelmeztettek. A Pentagonban most úgy vélik, hogy az Iszlám Állam afganisztáni csoportja követte el az összehangolt merényletet. Ennek ellenére folytatják az evakuálást.

Az amerikaiak közölték: az utolsó napokban saját katonáik és felszereléseik kimenekítésére összpontosítanak. A szövetségesek augusztus 14-e óta 97 500 embert evakuáltak Kabulból, csak szerdán 13 400 embert menekítettek ki az országból.