Nyolc év után az ellenzéki baloldali Munkáspárt nyerte meg a norvég parlamenti választásokat. Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn este elismerte választási vereségét.

Gratulálok Jonas Gahr Storénak a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez

— mondta a 60 éves politikus párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait. Hozzátette, a választási kampány kemény volt, de jó. Solberg 2013 óta vezette az országot, és rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben.

Fotó: Javad Parsa / NTB / AFP

A 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az A terv. "Végre elmondhatjuk: sikerült!" — hangoztatta Store, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként.
Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket.

 Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának

— hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon. 

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.