Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke szombaton, az oroszországi parlamenti, regionális és önkormányzati választások második napján dicsérte a szavazás szervezettségét, és azt állította, hogy 

nem tapasztaltak rendellenességeket, viszont a Golosz nevű nem kormányzati szervezet szerint széles körű csalások történtek.

Fotó: Shutterstock

A pénteken kezdődött, vasárnap estig tartó voksoláson megválasztják az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza 450 tagját, valamint számos régióban új helyi kormányt és városi elöljáróságot.
A szavazás első napján a kormányzat által idegen ügynökként számontartott Golosz szervezet független megfigyelői nagyjából 2 ezer olyan esetet jegyeztek föl, amikor szerintük kisebb-nagyobb mértékben megszegték a választási eljárás szabályait. A szervezet szerint szerte Oroszországban megfigyelték, hogy a rendvédelmi szervek alkalmazottjai csoportosan, egyenruhában érkeztek a szavazóhelyiségekbe, ami arra utal, hogy

elöljáróik elküldték őket szavazni, hogy biztosítsák a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Egységes Oroszország párt győzelmét.

Több olyan esetet jegyeztek föl, amikor egy választó több szavazatot is leadott és több tucat olyan incidenst, amikor hamis szavazócédulákkal töltöttek föl szavazóurnákat. A Központi Választási Bizottság elutasította, hogy érdemben kivizsgálja a szabálytalanságokat – közölte a Golosz.

Ella Pamfilova, a bizottság elnöke viszont ellenkező véleményének adott hangot, dicsérte a szavazás szervezettségét. 

Sajtótájékoztatóján meghívta a Golosz megfigyelőit, hogy a nyilvánosság előtt mondják el kifogásaikat, melyekről az Euronews tévécsatornán számoltak be. Hangsúlyozta, hogy a Golosz megfigyelőit egyáltalán nem korlátozták munkájukban. Véleménye szerint a szervezet célzatos, előre eltervezett és külföldről finanszírozott kampányt folytat.