Miután a demokrata szenátoroknak nem sikerült keresztülvinni azt a képviselőház által már elfogadott javaslatot, mely rövid távú finanszírozást nyújtott volna a kormánynak december 3-ig és mellette az adósságplafont is felfüggesztette volna 2022. december 16-ig, egyelőre kérdéses a kormány finanszírozása október 1-ét követően – írja a The Wall Street Journal.

Fotó: Daniel Slim / AFP

A Republikánus Párt szenátusi vezetője, Mitch McConnell szerint a kormány finanszírozását támogatják, ám az adósságplafon emelését nem, így a demokratáknak külön kell szavazniuk a két döntésről. Azonban ez a megoldás az adósságplafon esetében azért is problémás lehet, mert a republikánus obstrukció miatt normál esetben 60 szavazatos minősített többségre lenne szükségük a 100 fős szenátusban csak 50 helyet birtokló demokratáknak, míg a költségvetési egyeztetési törvénynek nevezett megoldás keretében a folyamat rendkívüli mértékben elhúzódhat.

Ha nem sikerül ezeket a törvényeket elfogadni, technikailag csődbe mehet az ország, ami katasztrofális következményekkel járhat. Éppen ezért az adósságplafon politikai fegyverként történő használata viszonylag új keletű, 1995 végén és 1996 elején a Bill Clinton költségvetésével elégedetlen republikánusok elérték a kormány leállítását, majd az Obama-kormányzat alatt vált az államcsőddel való fenyegetés a Republikánus Párt visszatérő eszközévé.

Hétfőn a Fed két vezetője is megszólalt az ügyben, a New York-i Fed elnöke, John C. Williams szerint az dósságplafon megemelésének elmulasztása katasztrofális következményekkel járhat, amit a jegybank sem tudna enyhíteni, míg a bank kormányzótanácsának másik tagja, Lael Brainard arra szólította fel a kongresszust, hogy tegyen eleget kötelességeinek  – írja a Financial Times.