Jair Bolsonaro brazil elnök és küldöttsége önkéntes karanténba vonul, miután hazatérnek New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés általános vitáján vettek részt — ismertette szerdán Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Fotó: John Minchillo / POOL / AFP

A háttérben az áll, hogy pozitív lett New Yorkban Marcelo Queiroga brazil egészségügyi miniszter tesztje, mindössze néhány órával azután, hogy elkísérte az elnököt az ENSZ-közgyűlés általános vitájára. 

A világszervezet közölte, jelenleg próbálják felderíteni, hogy a küldöttség tagjai mely diplomatákkal, ENSZ-alkalmazottakkal, illetve állam- és kormányfőkkel kerülhettek kapcsolatba. Egyelőre nem tudni, vannak-e további fertőzöttek.

Bolsonarót számos bírálat érte a járvány kezelése miatt, miután eleinte bagatellizálni próbálta a koronavírus jelentette veszélyt.

A Reuters hírügynökség azt írja, dicsekedett azzal is, hogy nem oltatja be magát, és annak ellenére oltatlanul vett részt az általános vitán, hogy az ENSZ azt kérte, mindenki oltassa be magát, mielőtt New Yorkba utazik.

Felszólalásában az ENSZ-ben is arról beszélt, hogy nem támogatja az oltási útlevél bevezetését, és kitart amellett, hogy a vírust például a malária elleni hidroxiklorokinnal kezeljék. Arról is beszélt, hogy a brazil oltási kampány sikeres, és novemberig mindenki beoltathatja magát, aki szeretné. A Reuters arra is kitér, hogy miután New Yorkban az éttermekben oltatlanok nem fogyaszthatnak, Bolsonaro és kísérete a járdán állva pizzázott vasárnap.

Brazíliában több mint 21 millió fertőzöttje és 591 440 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. A latin-amerikai ország második a Covid–19 halálos áldozatainak rangsorában.

Záporoznak az oltások az ENSZ-közgyűlésen

Egyre több ország ajánl fel egyre több vakcinát az ENSZ-közgyűlésen. Szerdán négy ország közel 600 millió adaggal növelte adományi mennyiségét.