A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint civil és állami természetvédők, kutyás kereső egységek és önkéntesek segítségével negyedik hete zajlik a kutatás az áldozatok – melyek közé egy fokozottan védett rétisas is felkerült − és a mérgezett csalétkek után, de a lista feltehetően még mindig nem teljes.

Negyedik hete folyik a turai mérgezés felderítése, amely során folyamatosan nő a megtalált csalétkek és az elpusztult állatok száma. A keresések során az MME és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek is aktívan közreműködnek, illetve lakossági bejelentések is érkeztek. A felderítésről egy videót is közzétett az egyesület.

Több új mérgezési gócpontot is felderítettek, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy 

a tettes közel 8000 hektáron helyezett ki mérgezett csalétkeket, gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területén.

Az összehangolt munkának köszönhetően eddig 114 mérgezett állatot és 132 csalétket találtak. Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel.

A természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot.

Emellett megmérgeztek háziállatokat is, két kutyát és két macskát.

A Gödöllői Rendőrkapitányság az egyesület értesülései szerint eddig hat alkalommal végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nem csak most történt mérgezés a területen, hanem kisebb intenzitással valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már. (Címlapkép: Shutterstock)