A szavazás lezárását követően szinte azonnal megjelentek a német választás eredményét jósoló exit-pollok, amik alapján egyelőre nem lehet győztest hirdetni és amiknek a pontosságát a sok levélben leadott szavazat is torzíthatja.

Fotó: Ina Fassbender / AFP

A Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára szerint vezetnek az exit-pollokban és a párt jelöltjét, Scholz-ot, a jelenlegi pénzügyminisztert szeretnék kancellárnak és megerősítette, hogy felhatalmazást kaptak arra, hogy kormányozzanak. 

Az Angela Merkel távozását követően karizmatikus vezető híján lévő, de az SPD-hez hasonlóan az exit-pollok szerint 25 százalékot szerző kereszténydemokraták (CDU/CSU)  első megszólalásukban kiemelték, hogy lehetséges egy őket, a zöldeket és a szabaddemokrtákat alkotó koalíció létrehozása. Később hozzátették, hogy a veszteségek keserűek és hogy hosszú lesz az éjszaka.

A zöldek bejelentették, hogy nyitottak minden demokratikus párttal koalíciós tárgyalásokat folytatni és gratuláltak az SPD-nek a a sikerhez.

A szabaddemokraták (FDP) arról beszéltek, hogy készen állnak a kormányzásra és bár legszívesebben a kereszténydemokratákkal kormányoznának, de nyitottak más lehetőségekre is.

Cikkünk folyamatosan frissül.