BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb fát vágtak ki Brazíliában

Nyolc hónap alatt 1,2 százalékkal csökkent az erdőirtás.

Második hónapja csökken az erdőirtás mértéke az Amazonas-medence brazíliai térségében az egy évvel korábbihoz képest, derült ki a brazil kormány által pénteken közzétett előzetes adatokból.

2021 augusztusában 918 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, 32 százalékkal kevesebbet, mint amennyit múlt év augusztusában irtottak ki az Inpe nemzeti űrkutatási ügynökség adatai szerint. 2021 januárja-augusztusa között az erdőirtás 1,2 százalékkal – 6026 négyzetkilométerrel – csökkent.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az enyhe csökkenés ellenére idén mintegy kétszer annyi területen vágták ki az erdőt, mint 2018 január-augusztusi időszakában, azaz Jair Bolsonaro elnök hivatalba lépése előtt.

Az erdőirtás 2019-ben Bolsonaro beiktatása után gyorsult fel újra, az új államfő ugyanis hivatalba lépése után szinte azonnal enyhített a környezetvédelmi rendelkezéseken. Az elmúlt hetekben azonban több jel is arra utalt, hogy a Bolsonaro-kormány lépéseket tesz a felgyorsult erdőirtás megfékezésére.  Megduplázták például a környezetvédelmi költségvetést, és azt tervezik, hogy mintegy 700 új környezetvédelmi terepmunkást alkalmaznak – jelentette be augusztusban Joaquim Pereira Leite környezetvédelmi miniszter. 

A folyamatosan nagy területen folyó erdőirtás segíti az erőtüzek kialakulását, a kivágott fák gyúlékonnyá válnak. Az amazóniai erdőtüzek augusztusban ugyan enyhe csökkenést mutattak az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, de még így is a történelmi havi átlag fölött vannak immár a harmadik egymást követő évben az Inpe adatai szerint.  Legutóbb ilyen nagy mértékű erdőtüzeket az Amazonas brazíliai vidékén 2010-ben jegyeztek fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.