A Covid-19 elleni védőoltás kötelezővé tételéről beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki az országba érkező migránsok vakcinázását is szorgalmazta az olasz sajtó pénteki jelentése szerint. 

Fotó: Olivier HOSLET / POOL / AFP

Draghi kifejtette: attól kezdve, hogy a vakcinákra már nem a vészhelyzeti alkalmazás vonatkozik, ugyanúgy kötelezővé lehet tenni a beadásukat, mint bármelyik más oltás esetében. Hozzátette, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók után a közigazgatásban dolgozók számára is kötelezővé tennék az oltást. 

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a harmadik dózis védőoltást elsőként a legsérülékenyebbek kapják meg szeptember végétől kezdve. A lakosság nagy része azonban csak jövő évben kap ismétlő oltást, miután a védettségi érvényességet a jelenlegi kilenc hónapról egy évre akarják emelni.

Az átoltottság meghaladta a 70 százalékot: több mint 38 millió olasz részesült már két adag oltásban.

Egyedül Szicíliában vezették vissza a járványkorlátozásokat, közöttük a maszk szabadtéren is kötelező viselését, de a mutatók a déli Calabriában és Szardínián is elérték a veszélyességi küszöböt a delta variáns terjedése miatt. Országosan a napi esetszám és a kórházban kezeltek száma nem ugrott meg, az utóbbi két hét alatt viszont kétszeresére emelkedett a halottak napi száma, és megközelítette a hetvenet.

Mario Draghi bejelentette, hogy az utóbbi hetekben érkezett afgán menekültek példájára minden, Olaszországba érkező bevándorlót be akarnak oltani akár illegális migránsokról, akár menedékkérőkről van szó. Az oltást a tervek szerint a regisztrációs központokban adnák be nekik, és sajtóértesülések szerint egy dózisos vakcinában részesülnének. Az oltási programot a belügyi tárca dolgozza ki.