Vlagyimir Putyin kedden vonult önkéntes karanténba, miután kiderült, hogy a közvetlen környezetében többeknek pozitív lett a koronavírus tesztje és a fertőzés tüneteit mutatták. A Kreml TASS hírügynökség által idézett közleménye arról nem szólt, hogy az elnök belső körének mely tagjai fertőződtek meg, és arról sem, hogy a fertőzöttek mind be voltak-e oltva a vírus ellen. Az elnök annyit elárult, hogy az egyik, közvetlen közelében dolgozó fertőzött túl sokáig várt arra, hogy megkapja a vakcina második adagját, vélhetően ezért is lett beteg. 

Fotó: Sputnik via AFP

Az orosz elnök a héten ellátogatott volna Dusanbéba, a Sanghaji Együttműködési Szervezet regionális biztonságpolitikai találkozójára, ezen végül személyesen nem, csak videókapcsolaton keresztül vesz részt. Így a tervekkel ellentétben a nemrég beiktatott iráni elnökkel, Ebrahim Raisival sem találkozhat; ezt az egyeztetést határozatlan időre elhalasztották, miután felmerült a gyanú, hogy az orosz államfő is elkaphatta a koronavírust.

Az elnök szóvivője elmondta: Putyin PCR-tesztje negatív lett, teljesen egészségesnek érzi magát. Amíg karanténban lesz, amelynek hosszát a szakértők határozzák majd meg Dimitrij Peskov szerint, az orosz elnök Moszkva melletti dácsáján,  Novo Ogarjovóban tartózkodik.

Fotó: Mihail Klimentyev / MTI/AP/Szputnyik

A sajtóban felmerült, hogy Básár el-Asszád titkos moszkvai látogatása során fertőződhetett meg valaki az orosz elnök környezetében, ezután kell Putyinnal önkéntes karanténba vonulnia. A hétfői orosz-szír elnöki találkozó tényéről csak egy nappal később tájékoztatták a nyilvánosságot, nem sokkal azelőtt, hogy közleményt adtak ki Putyin önkéntes karanténjáról. Peskov minderre úgy reagált: biztonsági okokból nem közölték előre, hogy Basár el-Aszad az orosz fővárosba látogat, de minden szükséges egészségügyi óvintézkedést megtettek. Arra a kérdésre Peskov nem reagált, hogy a szír elnök kapott-e korábban a koronavírus elleni oltást. Putyin elnök már tavasszal felvette a koronavírus elleni oltást.