Tajvan júliusban közölte, hogy a misszió a Tajvan Litvániai Képviseleti Irodája nevet fogja viselni. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre.

Kína augusztus 10-én azt követelte, hogy Litvánia hívja vissza nagykövetét Pekingből, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét.

Fotó: Shutterstock

A litvániai külügyminisztérium aláhúzta: a lépés ellenére kínai nagykövetsége továbbra is a megszokott módon működik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 21-én egyeztetett a litvániai diplomácia vezetőjével: megállapodtak arról, összehangolják tevékenységüket, hogy a balti ország ellenállhasson a kínai nyomásnak

– közölte Vilnius.

Peking saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.