Közélet

Lövések vetettek véget az afgán nők tüntetésének

A jogaikért tüntető nők közé rohanó különleges alakulatok a levegőbe lőttek, amire a demonstrálók menekülni kezdtek. Az országba látogatott szombaton a pakisztáni titkosszolgálat vezetője is.

Félelmetes módon ért véget szombaton az afgán nők eddigi legnagyobb tüntetése, mely egyenlő jogokat követelt a nők számára – számolt be róla a CBS. Miután a demonstrálók elérték az elnöki palotát, az iszlamisták különleges alakulatának mintegy tucatnyi tagja terepszínű öltözetben a tömegbe futott, majd a levegőbe lőtt, menekülésre kényszerítve ezzel a tiltakozókat.

A tálibok ugyan az iszlamizmus mérsékeltebb és befogadóbb változatát ígérték az 1996 és 2001 közötti uralmukat jellemzőnél, ám sok afgán, különösen a nők, nem bíznak a csoportban.

A kormány összetételéről vitatkozó Talibánt szintén szombaton meglátogatta a pakisztáni titkosszolgálatot vezető Fajiz Hamid, bár egyelőre nem tudni, hogy mi a célja a látogatással. Ugyanakkor szakértők szerint a pakisztáni titkosszolgálat fontos befolyást gyakorol a szervezetre. 

A háborút megnyerő csoport az elmúlt két hét során számos tárgyalást tartott, többek között az egykori elnök Hamid Karzait és a bukott kormány részéről a dohai tárgyalásokat vezető Abdullah Abdullahot is megkeresték, és széles alapokon nyugvó kormányt ígértek, de egyelőre nem tudni, hogyan fog kinézni a tálib kormány.

női jogok talibán Afganisztán
Kapcsolódó cikkek