Heiko Maas német külügyminiszter a német külpolitika folytonosságára számít a szeptember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag-)  választásokat követően.

"A német külpolitika megbízhatóságára a jövőben is lehet építeni" – jelentette ki a szociáldemokrata politikus New Yorkban, ahol az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján vesz részt.

Fotó: NurPhoto

Mindenkinek, akivel itt beszéltem, világosan megmondtam, nem számítok arra, hogy a Bundestag-választások jelentős mértékben változtatnának a német külpolitika folytonosságán 

– jelentette ki a tárcavezető. Elemzők szerint viszont az európai kötvénypiacokra és a német gazdasági növekedésre mindenképpen hatással lesznek a voksolások.

Maas – mint fogalmazott –  nem tartja meglepőnek, hogy a német külpolitika nem játszott jelentősebb szerepet a választási kampányban. "Az volt a benyomásom, hogy a kampányt sokkal inkább a jelöltek személyének kérdése uralta" – vélekedett Maas. "A külpolitika önmagában soha nem játszik nagy szerepet a választási kampányokban" – tette hozzá. 

A német diplomácia vezetője ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a nemzetközi kérdéseknek. 

Hangsúlyozta, hogy számos kihívást csak nemzetközi összefogással lehet megoldani. 

"A külpolitika ezért már régen a belpolitika részévé vált, és jóval nagyobb figyelmet érdemel a belpolitikai vitában" – fűzte hozzá a német külügyminiszter.