Pénz- és tőkepiac

Mindenképp megüti az európai kötvénypiacot a német választás

A német választások után sok változatban állhat fel kormánykoalíció, de akármi is történjen, az a Saxo Bank elemzése szerint mindenképpen odaver a német és az európai állampapíráraknak. A német piaci hozamszint a magyarra is hatással szokott lenni.

Kritikus változást hoz az európai kötvénypiacokon is, nem csak a kontinens politikájában, 

a Saxo elemzése szerint az Angel Merkel kancellár távozásával fémjelzett vasárnapi német választás. Althea Spinozzi, a bank szenior kötvénystratégája végigtekintette a lehetséges kormánykoalíció-változatokat, és arra jutott, hogy akármelyik is jön be, az európai kötvénypiacokat vezénylő Bund-árak várhatóan esni fognak, a hozamok pedig emelkedni.

A Merkel-korszakot ugyanis minden bizonnyal a lazább német költségvetési politika időszaka követi. 

Fotó: AFP

Az elmúlt évtizedben a német állami beruházások amortizációval kiigazított mérlege negatív volt, 

a szavazók pedig jelentős beruházásokat akarnak a klímavédelem és a digitalizáció érdekében

– írta az elemző. Emiatt a pártok közt is jórészt egyetértés van arról, hogy a közkiadásoknak növekedniük kell, ami már önmagában elkerülhetetlenné teszi a Bund-hozamok emelkedését. Ennek a mértéke azonban jelentősen függ attól, milyen kormánykoalíció áll fel – írta Spinozzi. Mivel a kormányalakítás vélhetően hónapokat vesz igénybe, a választásokat követően várhatóan egyelőre csak az ár- és hozamingadozás mértéke nő meg a kötvénypiacokon, és később, a politikai fejleményeknek megfelelően árazzák be a befektetők az Európa legnagyobb gazdaságában várható költségvetési és hitelfelvételi trendeket. 

A 10 éves német kötvényhozam már 2019 eleje óta negatív, vagyis a kibocsátáskor vásárló befektető kevesebbet kap vissza a befizetett pénzénél, ha a papírt lejáratig tartja. 

A negatív, illetve nagyon alacsony kamatokat a járvány okozta válság előtt sok bírálat érte, és az elemző szerint úgy tűnik, a korszakuknak hónapokon belül vége szakadhat. A kötvények ára és hozama közt fordított az arányosság: ha az árak a vártnak megfelelően csökkennek, akkor a hozamok emelkednek.

Három nappal a választások előtt a jelenleg együtt kormányzó jobboldali pártunió (CDU-CSU) – a távozó Merkel blokkja – és a szociáldemokraták (SPD) párosából az utóbbiak tűnnek erősebbnek, de kormányzó többséget jó eséllyel csak a három erő együttesen tud majd létrehozni. Németország – és ezen keresztül az eurózóna – kötvénypiaci árait az verné le a legerősebben, ha a baloldali pártok – az SPD, a támogatottságban harmadik Zöldek és a keletnémet kommunista párt örököse, a Die Linke – úgynevezett R2G koalíciója veszi kezébe a gyeplőt – írta Spinozzi. Ezek a pártok sokat költenének, ami 0,6 százalékra tolhatja fel a 10 éves német hozamot, miközben – mivel várhatóan a rosszabb helyzetben lévő EU-tagállamok felzárkóztatásáért dolgoznak majd – a mostani egy százalékról megfeleződhetne az olasz 10 éves papírok kínálta hozamprémium. (De még ez is emelkedést jelentene az olasz hozamokban és másutt is  az euróövezetben.)

A legkisebb kötvénypiaci feszültséget az úgynevezett Jamaica-koalíció okozná az elemzés szerint. 

Erre jelenleg kicsi az esély, mivel a CDU-CSU, a Zöldek és a liberális FDP szövetségét jelenti, csakhogy a korábban vezető jobboldaliaknak nem jól áll a szénájuk a közvélemény-kutatásokban, mert az elmúlt egy hónapban az SPD szépen rájuk vert. A CDU-CSU vezette Jamaica-koalíció majdnem (de csak majdnem) változatlan helyzetet jelentene a jelenlegihez képest, de a Bund-hozam még így is emelkedne, a stratéga becslése szerint mínusz 0,07 százalék környékére. Az eurózóna perifériáin – leginkább Görögországban – ebben az esetben is nőnének a hozamok és szélesedne a Bund feletti hozamelőny – írta az elemzés. 

SPD német választások Zöldek Pártja Jamaica-koalíció CDU-CSU eurózóna Bund hozamok kötvénypiacok
Kapcsolódó cikkek