Kínában megtiltották, hogy kávéházakból, hotelekből vagy egyéb regisztrálatlan helyszínekről tartsák meg óráikat a magántanárok – adta hírül a Reuters.

A kínai felsőoktatásban nagy a verseny, ami népszerűvé tette a magántanárok szolgáltatásait. A kormányzat viszont csökkenteni szeretné a gyermeknevelés költségeit, hogy ösztönözze a gyermekvállalási kedvet. Ezért az idén úgy döntöttek, nem engedélyezik az iskolai tanrendben is szereplő tárgyak fizetős magánoktatását. Szerintük ezzel a szülőkre és a gyerekekre nehezedő nyomást enyhítik.

Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére a médiában az elmúlt héten több olyan esetről is beszámoltak, amelyikből kiderül: a szülők és a tanárok is próbálják megkerülni a szabályokat.

Egyes ügynökségeknél a tanárok akár harmincezer jüant, vagyis csaknem másfél millió forintot is elkérhetnek havonta. 

A kínai oktatási minisztérium közölte, azoknak az oktatási központoknak, amelyek a campusokon kívül tanítanák a tanrendben is szereplő tárgyakat, engedélyt kell kérniük. Az oktatás pedig csak regisztrált helyszíneken lehetséges, és csak szakképzett tanárok alkalmazhatók.

A minisztérium azt is hozzátette, a hagyományos oktatási intézményeknek sem engedélyezett, hogy tanítás után az interneten tartsanak pluszórákat.