Közélet

Pandzsírban folytatódik az afgán háború

Nem jártak eredménnyel a tálibok és az ellenállók közötti tárgyalások. Az iszlamistáknak azonban nem lesz könnyű dolguk, 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt sem tudták ellenőrzésük alá vonni a jól védhető tartományt.

Miután szinte egész Afganisztánt meghódították, a tálibok offenzívát indítanak az utolsó, általuk még nem ellenőrzött tartomány, a Pandzsír-völgy elfoglalására – derül ki az al-Dzsazíra tudósításából.

Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN  / AFP

A tálibok a pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott, a Parvan tartomány székhelyén, Csirikarban tartott tárgyalások kudarcba fulladását követően döntöttek a hadművelet mellett.

Az iszlamisták szerint a pandzsíriak feltételei „logikátlanok”. Ahmed Maszúd, a csoport vezetője négy feltételt fogalmazott meg a békével kapcsolatban: azt akarta, hogy az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, és a tisztségek harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban, továbbá a kormányilletékesek kinevezéséhez a jóváhagyásukra legyen szükség, és a tálibok ne üldözzék és igazoltassák a völgybe utazókat.

Az országot uraló tálibok a völgy kivételével az ország egészére kiterjesztették már uralmukat, azonban Pandzsírt korábbi, 1996 és 2001 között tartó uralmuk alatt sem voltak képesek az ellenőrzésük alá vonni, mivel a nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben elterülő tartomány szűk bejárata könnyen védhető.

Az ellenállókat vezető Maszúd a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia. Az apja nem csupán a tálibok, de már a szovjet csapatok ellen is harcolt.

A tálib csapatok ugyan ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és több támadást is intéztek annak előretolt helyőrségei ellen, ám mindannyiszor kudarcot vallottak. A lázadók szerint az iszlamisták már több mint 300 harcosa vesztette életét a harcok során, és többen megsebesültek vagy az ellenállók fogságába kerültek.

A Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozataik.

tálibok talibán Afganisztán Pandzsír-völgy Ahmad Maszúd
Kapcsolódó cikkek