Közélet

Szaúdi olajcélpontokat támadnak a jemeni húszik

Az Irán által támogatott húszik Szaúd-Arábia által segített csoporttal állnak háborúban, és rakétákkal és drónokkal intéztek támadást a szaúdi állami olajcég, az Aramco ellen.

Rakétákat és felfegyverzett drónokat fogott el a szaúdi légvédelem szombaton, melyek az ország olajban gazdag keleti régióját célozta – közölte az ország hadügyminisztériuma a Reuters szerint. Az ennek az eredményeként keletkező srapnel hatására két gyerek sérült meg.

Fotó: AFP / Mohammed HUWAIS

A Szaúd-Arábia által támogatott koalícióval 2015 óta polgárháborút vívó húszik vállalták a támadást, melynek célpontja az állami olajóriás, az Aramco létesítményei voltak és melyet 8 drónnal és egy rakétával vettek célba.

A szervezet szóvivője szerint más, déli tartományokban található Aramco létesítményeket is megtámadtak. A Reuters nem érte el hivatalos komment céljából a szaúdi olajtársaságot, ám a helyzetet ismerő forrásoktól úgy értesült, hogy a vállalat infrastruktúrájában nem keletkeztek károk.

Nem ez az első eset, hogy a jemeni polgárháború eredményeként az egyik felet támogató Szaúd-Arábia olajipari létesítményeit támadják, egy 2019-es támadás eredményeként az ország kitermelésének fele esett ki egy időre.

húszik aramco Szaúd-Arábia Jemen olaj polgárháború olajipar
Kapcsolódó cikkek