Egy, a semmiből, vagyis a világranglista 150. helyéről érkező 18 éves teniszező nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokság női versenyét. Emma Raducanu győzelmére kevesen fogadtak volna a torna előtt. A sikernek köszönhetően egészen a 23. helyig lépett előre a világranglistán.

Raducanu – aki egy másik tinédzsert, a 19 éves kanadai Leylah Fernandezt múlta felül a fináléban – az első teniszező lett, aki egyesben a selejtezőből indulva tudott diadalmaskodni a New York-i tornán. Negyven éve az első brit, aki Grand Slam-trófeát emelhetett a magasba, és Maria Sharapova 2004-es wimbledoni győzelme óta a legfiatalabb GS-győztes.

Fotó: AFP

A fiatal brit a győztesnek járó trófea mellett vaskos bankszámlára is szert tett.

A US Open megnyerésével mintegy 2,5 millió dollárt (750 millió forint) keresett, amivel rögtön megnyolcszorozta azt az összeget (303 ezer dollárt), amit eddig karrierje során keresett - áll a CNBC összegzésében.

A szakértők szerint azonban itt még koránt sincs vége. A kínai és román gyökerekkel rendelkező lányhoz szponzori megkeresések sokasága futhat be a közeljövőben.

A kora, az hogy a Z generációhoz tartozik, a szerteágazó családfája, a növekvő közösségi médiás jelenléte mind azt vetítik előre, hogy nagy dolgok várnak rá

– mondta Simon Chadwick, az Emlyon Business School munkatársa a BBC 5 élő műsorában.

Raducanu már így is számos szponzort tudhat magáénak, ám olyan óriáscégek is harcba indulhatnak érte, mint a Nike vagy az Adidas.

A tenisz a csúcson

Nem meglepő módon a sportkarrier igencsak kifizetődő azok számára, akik a legjobbak közé küzdik fel magukat. A női sportolók között pedig a tenisz van a csúcson, ami a kereseti lehetőségeket jelenti. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a Forbes legvagyonosabb női sportolókat tartalmazó listája, ahol az első kilenc helyen egyaránt női teniszezőt találunk.

Fotó: AFP

A lista élén a 23 éves japán versenyző, Osaka Naomi áll, aki már 37,4 millió dollárt teniszezett össze eddig karrierje során. Ezt látva Raducanu is törzsölheti a tenyerét.

A fiatal brit azonban szerény maradt. Amikor azt a kérdést kapta, hogy mi vesz a US Open-győzelemért járó nyereményből, úgy válaszolt, hogy

egy Apple AirPod-ot biztosan, mivel az első selejtezős mérkőzésem előtt elhagytam. A meccs előtti percekben le-föl rohangáltam az öltözőben a fülhallgatót keresve, de azt mondtam magamban: tudod mit? Ha megnyered ezt a meccset, akkor vehetsz magadnak egy újat.