Az állami tulajdonban lévő kínai Sinopharm gyógyszergyártó saját mRNA-típusú koronavírus-oltás fejlesztésébe kezdett, amivel néhány kisebb ottani gyártót követve új nagyságrendre emelheti ennek a fajta vakcinának a gyártását az ázsiai országban – írja a Financial Times. Ez a technológia, amit több nyugati gyártó (Pfizer/BioNTech, Moderna) is alkalmaz, tulajdonképpen genetikai szinten tanítja meg az emberi testet a vírus támadása elleni védekezésre.

Fotó: Kovács Tamás

A kínai állami vállalat azért döntött a technológiai váltás mellett, mert sorra jelentek meg a készítménye hatékonyságával kapcsolatos kétségek.

Egyes tudományos publikációk szerint az elölt vírusra alapozó vakcinák kevesebb antitest előállítására késztetik az emberi szervezetet, mint a géntechnológiával készülő új változatok. Ezért az előbbi esetben állandó újraoltásra van szükség a megfelelő védettség fenntartásához. Magyarországon sok százezren kaptak kínai oltást, nekik javasolt a harmadik szúrás, főként a Pfizer készítményével, amiből újabb adag érkezett hazánkba a héten.

A Sinopharm nem az egyetlen kínai vállalat, amely mRNA-típusú oltást fejleszt. A kisebb Walvax Biotechnology cég már a készítménye tesztelését végzi. A BioNTech az amerikai Pfizer mellett a kínai Fosun Pharma vállalattal is együttműködik, kettejük mRNA-típusú koronavírus-oltása már csak a pekingi gyógyszerhatóság formális forgalomba hozatali engedélyére vár.

Kína összesen kétmilliárd dózis vakcinát állított elő eddig, amelynek többsége a Sinopharm elölt vírusra alapuló készítménye, illetve a magántulajdonban lévő Sinovac terméke volt. Ezek megkapták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ideiglenes használatbavételi engedélyét, így a világ több mint száz országába juthattak el. Előnyük, hogy tárolásuk nem igényel mélyhűtést, mint az mRNA-típusú vakcináké, hátrányuk, hogy a hatékonyságuk érezhetően gyengébb, mint azok 95 százalékos hatékonysága.