Uniós oltalmat kapott a szegedi halászlé egyik fontos alapanyaga
Az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, „Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízihal-elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez — írja a kormany.hu
A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A „Szegedi tükörponty” hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.


