A múlt héten Törökországban járt Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos, aki szerint az Európai Uniónak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal mind a gazdasági, mind a migrációs együttműködést illetően – olvasható a biztossal a Magyar Nemzetben megjelent interjúban.

Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

A török látogatása során az afgán helyzetre tekintettel az újabb migrációs válság megelőzéséről tárgyaló Várhelyi szerint

Nagy különbség a 2015-ös helyzethez képest, hogy most még időben vagyunk, és talán megelőzhetjük a válságot. Ehhez azonban megfelelő lépéseket kell tennünk, valóban a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, tanulva a 2015-ös leckéből

Várhelyi szerint ennek érdekében fontos új a török határvédelem minél átfogóbb támogatása. Elmondta azt is, hogy 

nincs más út, együtt kell dolgoznunk Ankarával.

Továbbá fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Ankara mellett a Nyugat-Balkánnal is szorosabbra kell fűzni az együttműködést a migráció tekintetében. Elmondta, hogy minden olyan nyugat-balkáni vezetővel tárgyalt a közelmúltban, aki befogadást végez, és felhívták a figyelmüket a biztonsági dimenzió jelentőségére.

Az afgán válság kapcsán kiemelte, hogy geopolitikai téren következetesnek és erélyesnek kell lennünk és 

a Nyugat-Balkán kapcsán is fontos, hogy betartsuk ígéreteinket, így a cél az kell, hogy legyen, hogy az Afganisztánnál sokkal közelebbi térséget minél előbb integráljuk.

Az októberi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta, akkorra már szeretné látni, hogy a meghirdetett gazdasági-fejlesztési tervek mely elemeinek a megvalósítása indulhat el. Ezek célja a térség hosszú távú stabilitásának és békéjének támogatása kell, hogy legyen.

Az albán és az észak-macedón csatlakozási folyamatot illetően Várhelyi Olivér úgy vélte, a fennálló problémák megoldásában egyáltalán nem segít, hogy Bulgáriában rövid időn belül immár a harmadik parlamenti választást rendezik, de a hónap végén újra ellátogat Szófiába. Mint elmondta, a két ország teljesíti a tárgyalások megkezdésének minden feltételét, ebben nincs vita.

Szerbia kapcsán pedig az új lendületet kapó reformfolyamatot tartotta fontosnak kiemelni, melynek keretében a komoly és nehéz döntéseket hozó kormányzat eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A biztos közölte, hogy a maga részéről messzemenőkig támogatóan viszonyul az előrelépéshez és úgy gondolja, hogy innentől fogva 

a tagállamokon múlik, hogy egy-két kivétellel, de az összes tárgyalási fejezet megnyílik-e Szerbiával még ebben az évben.