Egyre fontosabbá válik a kínai–magyar együttműködés – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóüzenetben, amellyel a Kantonban (Kuangcsou) rendezett Kínai Import-Export Vásár megnyitó ünnepségének résztvevőit köszöntette csütörtökön a Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az 1957-ben alapított rendezvény Kína legrégebbi, legnagyobb és leglátogatottabb vására, egyben az ázsiai–csendes-óceáni térség egyik legforgalmasabb nemzetközi külkereskedelmi kiállítása, amelyet minden tavasszal és ősszel megrendeznek. Házigazdája a kínai kereskedelmi minisztérium és Kuangtung tartomány kormányzata, a főszervező a kínai külkereskedelmi központ (CFTC). 

A magyar kormányfő Li Ko-csiang kínai miniszterelnökhöz, valamint a többi magas rangú külföldi politikushoz intézett angol nyelvű beszédében hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány immár majdnem két éve sújtja a világ országai közötti kereskedelmet. Fogalmazása szerint a Covid–19 okozta válság azt is megmutatta, milyen nagyfokú az egyes államok kölcsönös függősége, és mennyire érdekeltek vagyunk egymás sikeres válságkezelésében, mind egészségügyi, mind gazdasági értelemben.

A miniszterelnök kiemelte, a tavalyi események világossá tették mindenki számára: rendkívüli változások zajlanak a világgazdaságban. Mint mondta, az ázsiai országok és vállalatok egyre fontosabb szerepet játszanak a globális gazdaság alakításában, a tőkeintenzív ázsiai cégek egyre nagyobb részesedést szereznek a világpiacon.

A gazdasági hatalom újraelosztása a szemünk előtt zajlik

– szögezte le.

Magyarország számára fontos, hogy részt vegyen Kína gazdasági fejlődésében, és szintén fontos, hogy Kína is jelen legyen kereskedelmi partnerként és befektetőként Magyarországon és Közép-Európában. Kína alapvető fontosságú stratégiai partnere hazánknak, és Magyarország elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok bővítésében minden lehetséges módon – mondta. 

Hálásak vagyunk Kínának és személyesen Hszi Csin-ping elnök úrnak, amiért Kína nagyon korán bevonta Magyarországot védőoltási együttműködési programjába. A Kínából vásárolt vakcinák nélkül Magyarország nem lett volna képes végrehajtani az leggyorsabb oltási kampányát

– hangsúlyozta a kormányfő. 

A magyar–kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok már 2020-ban is gyorsan fejlődtek. Tavaly Európán kívül Kína volt Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, és a hazánkba érkező külföldi befektetések nagyságát tekintve is Kína áll az első helyen – hangsúlyozta.