Nem hisz a NATO-vezetők párbeszéd szükségességéről szóló kijelentéseinek Oroszország, miután az észak-atlanti szövetség mellett működő orosz misszió nyolc tagját a kiutasította – nyilatkozta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a Kommerszant című napilapnak.

Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

A diplomatákat ellenséges tevékenység folytatására hivatkozva utasították ki és visszavonták az akkreditációjukat, a hónap végéig pedig Brüsszelt is el kell hagyniuk. Mindemellett az oroszok állandó képviseletének létszámát is húszról tízre csökkentik.

Az orosz diplomácia helyettes vezetője lapnyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a NATO vezetői közelmúltbeli nyilatkozataikban a feszültség csökkentésének és a párbeszéd felújításának fontosságát hangsúlyozták az orosz-NATO tanácsban, és szorgalmazták, hogy Moszkva küldjön nagykövetet Brüsszelbe a reláció kezelésére.

Ha korábban volt is valaki, aki hitt a bejelentések őszinteségében, mára nem maradt senki. Mindenki számára kiderült, hogy ezek mennyit is érnek 

– mondta Grusko, aki szerint a NATO az afganisztáni kudarc után az orosz fenyegetés emlegetésével próbálja másra terelni a figyelmet.

Oroszország és az észak-atlanti szövetség viszonya a Krím orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai konfliktusba történt orosz beavatkozás nyomán romlott meg, 

amit 2018. március végén követett az a lépés, amikor a NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt. Az orosz képviselet létszáma a katonai szövetség mellett ekkor harmincról húszra csökkent.
  
Szkripal és lánya 2018. március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. 

A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. 

Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. Moszkva ezt visszautasította.