Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei rendkívüli aszályos nyári időjárás, a jelentős terméskiesés és a feszített piaci helyzet ellenére a hazai igények kielégítésére 

elegendő takarmánykukoricával rendelkezik Magyarország. 

A kukorica betakarítása még tart, az aszály által leginkább sújtott déli megyékben már végeztek a munkákkal, míg a kedvezőbb helyzetben lévő északiakban a következő hetekben várható a betakarítás felfutása – írja az Agrokép.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Nagy István kiemelte, a takarmányfelhasználó ágazatok számára fontos információ, hogy az idei aszály súlyos mértékben szinte kizárólag csak Magyarországot – és kisebb mértékben Romániát – érintette. 

A környező országokban, az Európai Unióban és világszinten is kedvező kukorica-terméseredmények várhatók, ezért van lehetőség a kieső mennyiség pótlására.

A tárcavezető szerint ugyanakkor a hazai termésből exportra várhatóan a szokásosnál kevesebb áru jut. „A kialakult helyzet kezelése és a hazai állattartók takarmányozási igényeinek biztosítása érdekében készek vagyunk bevezetni a takarmányozáshoz szükséges alapvető termények exportjának előzetes kiviteli regisztrációját előíró szabályozást” – tette hozzá. Kifejtette: az előkészítő munka alapján a regisztrációs kötelezettség egyik feltétele az EKÁER rendszer mielőbbi bevezetése lehet az érintett termékkörre. Az állattartók támogatási eszközökkel széles körű segítséget kapnak a kormányzattól, de ez önmagában nem oldja meg a kihívásokat teljeskörűen. Ezért újabb eszközök alkalmazására is szükség van a piaci helyzet normalizálása érdekében – hangsúlyozta a miniszter.