A Bejrútot tavaly augusztusban megrázó robbanás kivizsgálása még mindig tart és a legújabb fejlemények szerint a tárgyalást vezető bíró, Tarek Bitar eltávolítására beadott kérelem két, a bíró által kikérdezni kívánt politikus kérelme nem járt sikerrel, így folytatódhat az eljárás. Mindezt azonban nehezíti, hogy csütörtökön a Hezbollah tüntetésre szólította fel híveit a város keresztény negyedében található Igazságügyi Palota elé – jelenti az AP hírügynökség.

Fotó: Hussam Shbaro / AFP

Minderre válaszul a Libanoni Keresztény Erők is mozgósításba kezdett, így a tüntetés erőszakba torkollott. A híradások lövések dörrenéséről, szirénázó mentőautókról és áldozatokról is szólnak, miután a korábban polgárháborúhoz is vezető keresztény-síita ellentétek egyre fokozódnak a hatalmas gazdasági válság által sújtott országban.

Az egykori polgárháborús frontvonalnál kezdődött a lövöldözés a Hezbollah szerint, miután háztetőkről tüzet nyitottak a tüntetőkre. A hadsereg szerint legalább hatan meghaltak és heten megsebesültek a tűzharcban, ami a keresztény és muszlim negyedeket elválasztó körforgalomnál tört ki. Az ország miniszterelnöke, Najib Mikati nyugalomra intett és a felelősök letartóztatását kérte a hadseregtől.

A több száz tonna szabálytalanul tárolt ammónium-nitrát felrobbanása tavaly augusztusban a bejrúti kikötőben legalább 215 ember halálát követelte és a környező negyedek több részét lerombolta. Az egyik valaha történt legnagyobb nem nukleáris robbanás tovább pusztította a politikai ellentétek és óriási gazdasági és pénzügyi válság sújtotta országot.

Az eseménnyel kapcsolatos vizsgálat élén Bitar már a második bíró, akit a Hezbollah azzal vádol, hogy a szervezettel szövetséges politikusokra utazik a nyomozás során. A 14 hónapja tartó vizsgálat során a Hezbollah egyetlen tisztségviselője ellen sem emeltek eddig vádat. A fegyveres összecsapások Libanon alig egy hónapja beiktatott kormányát is veszélybe sodorhatják, mielőtt az hozzákezdhetne a példátlan gazdasági válság kezeléséhez. A kormány szerdai ülése elmaradt, miután a Hezbollah sürgős lépéseket szorgalmazott a bíró ellenében és egy a csoporttal szövetséges miniszter közölte, hogy ő és más kormánytagok kivonulnak az ülésről, ha nem történik meg a bíró eltávolítása.