A darknet sokáig kiváló búvóhelyet nyújtott a különböző bűnözőknek, zavartalanul folytathatták üzelmeiket, míg a hatóságok a sötétben tapogatóztak. Ennek a változását először az első, darkneten található illegális piactér, a Silk Road lekapcsolása és tulajdonosának letartóztatása jelezte, és azóta a rendőri erők számos hasonló piacteret voltak képesek felszámolni. Ezek közé tartozott a DarkMarket is, melyet az Europol idén januárban számolt fel. A nyomozás azonban itt nem ért véget, a hatóságok igyekeztek az árusok kilétét is megállapítani, ami egy keddi rajtaütésben csúcsosodott ki, melynek keretében 150 kereskedőt kaptak el – írja a Deutsche Welle.

A rajtaütések, melyek Ausztráliát, Bulgáriát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Hollandiát, Svájcot, Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat érintették, nagy értékű célpontok leleplezéséhez vezettek. 

Az akció azért is fontos mérföldkő a hatóságok számára, mert régebben inkább csak az oldalak üzemeltetőit sikerült elkapni, ám az azokon illegális termékeket kínáló kereskedők gyakran megúszták a rendőri akciókat.

Fotó: Shutterstock

A mostani akció során mintegy 26,7 millió eurót, 45 lőfegyvert és 234 kilogramm kábítószert is lefoglaltak a hatóságok, közte 25 ezer darab extasy tablettát. A rendőri intézkedés során az Egyesült Államokban 65, Németországban 47, Nagy-Britanniában 24, míg Olaszországban és Hollandiában egyaránt 4 embert vettek őrizetbe.

Az egyre kifinomultabb online eszközöket használó bűnbandák leleplezése azonban továbbra is komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, különösen a titkosított kommunikációt ígérő szoftverek használata nehezíti a rendőrök munkáját. Az ezzel szemben történő fellépést az FBI és más rendőri szervek úgy oldották meg, hogy maguk üzemeltettek ilyen szolgáltatást, mely júniusban több száz letartóztatáshoz vezetett. Ezen akció keretében a magyar hatóságok 13 drogkereskedőt kapcsoltak le.