Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe; a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá az állatok világnapja alkalmából.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az Állatorvostudományi Egyetem, mint a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne, örömmel vállalkozott arra, hogy összegyűjtse és közös munkára kérje fel a Kódex első körös aláíróit, vagyis az új közösség alapítóit. 

A résztvevők munkacsoporti egyeztetés során véglegesítették a Kódex szövegét, és együttesen lépnek fel az állatok védelme és a felelős állattartás népszerűsítése mellett.

Sótonyi Péter köszönetét fejezte ki a Kódex első aláíróinak, és hozzátette, hogy egy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködésen nyugvó állatvédelem mellett. 
 

A kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. 

Ahhoz, hogy a kódexben leírtak egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség - tette hozzá.

A Kódex első aláírói, vagyis Alapítói a következő szervezetek:

Állatorvostudományi Egyetem (kezdeményező)

Agrárminisztérium, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos 

Országos Rendőr-főkapitányság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Magyar Állatorvosi Kamara

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Fővárosi Állat- és Növénykert

Országos Magyar Vadászati Védegylet

Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.

NOÉ Állatotthon Alapítvány

Állatmentő Szolgálat Alapítvány

Hangya Közösség

Ebugatta.hu

Kutyabarat.hu

Hunland Trans Kft.

A kódexet aláírhatja minden állatokkal foglalkozó, valamint állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a dokumentumban foglaltakat. Az okmány szövege elolvasható a www.univet.hu weboldalon — hangzott el a hétfői eseményen.