Nemsokára befejeződik Kambodzsa egyik tartományának aknamentesítése, amely az első teljesen megtisztított területe lehet a távol-keleti országnak. Ez ráadásul magyar támogatással valósulhatott meg.

Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP

A khmertimeskh.com tudósítása szerint a Kambodzsai Aknamentesítő és Áldozatsegítő Hivatal (CMAA) alelnöke találkozott a magyar konzullal, Bakos Istvánnal, és átbeszélték a terv jelenlegi állását.

Magyarország ugyanis tavaly 28 570 dollárt ajánlott fel az aknamentesítésre, amelyből már 46 ezer négyzetmétert sikerült aknamentesíteni a déli Kep tartományban, és további 10 aknamező végleges megtisztítása zajlik.

A kambodzsai kormány már korábban kijelentette, hogy elsőként ezt a területet szeretnék megtisztítani, ehhez pedig nagyon köszönték a magyar adományt. A mentesítő csapatok az elmúlt hetekben több ezer háborús maradványt, köztük nagy mennyiségben töltényhüvelyeket találtak a régióban. A teljes munkához még újabb 144 ezer dollárra lenne szüksége Kambodzsának, amely reméli, ennek egy részét ismét magyar felajánlásból rendezhetik. Erről viszont még nem született döntés.

Magyarország örömmel segíti Kambodzsát az aknamentesítésben

– mondta a találkozó után Bakos István konzul, aki tervei szerint hamarosan Kep régióba is ellátogat, hogy személyesen tekintse meg a munkálatokat.