Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, 

így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a besorolásban közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

A kormány válságstábjának döntése értelmében a hét új régióban október 30-tól lépnek életbe a kategóriára vonatkozó korlátozások. Az idesorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató-központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

A főváros, Kijev egyelőre maradt az eggyel alacsonyabb kockázatot jelző, narancs színű kategóriában, viszont Kijev megye – ahogyan a nyugati országrészben lévő Lviv megye is szombattól átkerül a vörös zónába. Utóbbiban már készülődnek a zárlatra, a megyeszékhelyen, Lvivben (Lemberg) az őszi szünet végétől, november 1-jétől áttérnek az iskolákban a távoktatásra, és csak az óvodák lesznek nyitva.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy

a már vörös besorolásban lévő dél-ukrajnai Odessza egyik kórházában elfogyott az orvosi oxigén, emiatt több mint 40 beteget kellett más egészségügyi intézménybe átszállítani.

Kárpátalja még a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában van, de a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházak is lassan telítődnek koronavírusos betegekkel. Sajtóközleményében a hivatal kiemelte, nagyon sok a súlyos beteg, aki orvosi oxigént kap vagy lélegeztetőgépre kapcsolták. A lélegeztetőgépen lévők közül az orvosok tízből csak egynek az életét tudják megmenteni közölte Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó, hozzátéve, hogy az intenzív osztályon lévő betegek közül egy sincs beoltva koronavírus ellen.

Ukrajnában szerdára 22 574-gyel, 2 825 733-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 692-vel, 65 628-ra, az aktív betegeké pedig több mint tízezerrel, 358 400-ra. Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 5925 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 138 082-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 225 409-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Kedden 291 293 embert oltottak be az országban, s ez új rekordnak számít.