Országszerte gondot okoz a benzinhiány Nagy-Britanniában. Egyes térségekben már a kutak 90 százaléka kiürült – írja a Reuters

A VG korábban már beszámolt arról, hogy eluralkodott az erőszak a töltőállomásokon.

A brit forgalmazói szövetség szerint továbbra sem javul az üzemanyag-ellátási helyzet. A kamionsofőrök hiánya miatt kialakult ellátási problémák pánikszerű felvásárlási rohamokhoz vezettek, és ez kiskereskedelmi szinten már több mint egy hete súlyos üzemanyaghiányt okoz.

Fotó: Shutterstock

A kormány a kialakult helyzet láttán enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban támadt fennakadások enyhítése végett.

Az intézkedés alapján ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszer-szállító teherautók vezetésére.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség közleménye szerint egyedül a szupermarkethálózatoknak legalább 15 ezer kamionsofőr felvételére lenne szükségük ahhoz, hogy a karácsony előtti időszakban ne legyen fennakadás az élelmisz-erellátásban.

Tovább durvul a benzinhiány

Az üzemanyaghiány enyhítésére az ország már a hadsereget is bevetné, és még akár a brexit egyik fő indokaként megnevezett külföldi munkavállalókból is hajlandó beengedni több mint 10 ezret, 

de egyelőre nem látni ezen intézkedések hatását.