Átvették a háziorvosi praxisoknak szánt antigéngyorsteszteket és a plexi arcvédőket a Békés megyei járások vezetői és munkatársai a békéscsabai reptéren hétfő reggel.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Sárosi Tamás népegészségügyi főosztályvezető, Békés megyei tiszti főorvos a helyszínen elmondta, 17 ezer antigéngyorstesztet és 245 plexi arcvédőt adtak át a járási hivatalok munkatársainak, akik még hétfőn eljuttatják valamennyi, 245 háziorvosi és házi gyerekorvosi praxis számára.

A szakember elmondta, Békésben is folyamatosan nő a légúti tünetekkel jelentkező betegek száma; „a negyedik hullám itt is elindult” fogalmazott.

Kifejtette, a háziorvosok maguk dönthetik el, hogy az adott tünettel jelentkező betegnél szükséges-e elvégezni a gyorstesztet.

Ha az pozitív lesz, akkor a kontaktkutatást és a beteg járványügyi elkülönítését a járási hivatalok népegészségügyi munkatársai végzik el.

Sárosi Tamás népegészségügyi főosztályvezető, Békés megyei tiszti főorvos nyilatkozik a közmédiának a békéscsabai repülőtéren egy raktárépületnél 2021. október 25-én          Fotó: Rosta Tibor

A karantén a beteg gyógyulásáig tart; a járványügyi megfigyelés ideje tíz nap tette hozzá.

Sárosi Tamás elmondta, a tesztek legalább egy hónapra biztosan elegendők a praxisok számára.

A kormány a háziorvosoknak mintegy 800 ezer antigéngyorstesztet biztosít, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését.