Áttörés történt a szeptemberi német választásokat követő pártegyeztetésekben: a harmadikként végzett Zöldek és a negyedik Szabaddemokraták (FDP) is jelezték, hogy készek a koalíciós tárgyalásokra az Olaf Scholz pénzügyminiszter vezette Szociáldemokratákkal (SPD). 

Ha sikerrel járnak az egyeztetések, először jöhet létre hárompárti kormánykoalíció a háború utáni Németországban, 

a posztjáról 16 év után távozó Angela Merkel kancellár középjobb CDU-CSU pártuniója pedig kiszorul a hatalomból.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Scholz SPD-je az Armin Laschet vezette CDU-CSU-t nagy hajrával megelőzve az élen végzett a választásokon, a szavazatok 25,7 százalékával, a kereszténydemokrata unió – amellyel eddig együtt kormányoztak – 24,1 százalékot, a Zöldek 14,8, az FDP 11,5 százalékot.

Egy hárompárti koalíciót elvileg Lascheték is vezethetne, és Christian Lindner, az FDP vezetője korábbi jelzéseit megismételve el is mondta, hogy pártjáéhoz közelebb áll az ő programjuk, vagyis természetesebb volna számára a CDU-CSU-Zöldek-FDP szövetség, más néven Jamaica koalíció. 

Csakhogy a CDU-CSU egységét és elszántságát a kormányzásra kritikák érték

– mondta, utalva a választási vereség után Laschetet ért támadásokra. Ezért az FDP Scholznak tett javaslatot arra, hogy a Zöldeket bevonva kezdjenek hárompárti felmérő tárgyalásokat már csütörtökön.

A Zöldek eleve az SPD-hez álltak közelebb, tehát Scholz kap először esélyt, hogy létrehozza a közlekedési lámpa koalíció néven emlegetett szövetséget és kormányt alakítson. 

Annalena Baerbock, a Zöldek vezetője szerdán azt javasolta, hogy ez a három párt kezdjen egyeztetésekbe a kormányalakításról, és sajtótájékoztatója után kevesebb, mint egy órával már meg is érkezett az igenlő válasz az FDP-től.