Spanyolországban tüntetők hatoltak be a madridi El Prado múzeumba, hogy felhívják a figyelmet az 1981-ben kirobbant, az ország legnagyobb ételmérgezését okozó botrányára és az áldozatok elhanyagolására – írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

Egy fotón hatan – közülük egy kerekes székben – láthatóak Velazquez Az udvarhölgyek című képe előtt egy transzparenssel, míg mások a galéria előtt gyülekeznek.

A botrány során 2 százalék anilinnel denaturált repceolajat adtak el olívaolajként, ami sok ember mérgezését okozta, lévén eredetileg ipari felhasználásra szánt, mérgező termékről van szó. 100 ezren fogyasztottak a termékből, akik közül 20 ezren lettek betegek és 300-an meghaltak a mérgezés következtében, míg számosan azóta is krónikus betegségben szenvednek. A tünetek között tüdőelégtelenség és végtag deformáció mellett az immunrendszer pusztulása is megtalálható.

Az áldozatokat tömörítő "Még mindig élünk" közleményében arról beszélt, hogy a megjelenésük után 6 órával öngyilkosságot követnek el, ha követeléseiket nem teljesítik. A követelések között szerepel, hogy még október vége előtt találkozzanak az ország miniszterelnökével, Pedro Sanchezzel, továbbá egészségügyi költségeinek fedezése is.

Az áldozatok azért választották a múzeumot, mert a kultúra segített nekik állapotuk feldolgozásában, ám mint egy áldozat kifejtette, ő annyira beteg, hogy 20 évvel idősebbnek néz ki koránál.

Az ügyben 37 embert helyeztek vád alá, ám 1989-ben, az egyik leghosszabb spanyolországi per végén a bíróság arra jutott, hogy senki nem kívánta az áldozatok halálát vagy sérülését okozni, ám többeket elítéltek az olaj importja és módosítása miatt, azonban 24 vádlottat felmentettek.

A rendőrség két tüntetőt őrizetbe vett, míg a többiek dél körül elhagyták a Pradót.