Átoltottság tekintetében Afrika a mezőny végén kullog, ezen változtatna most az Afrikai Unió – közölte a Reuters.

Fotó: Patrick Meinhardt / AFP

A kontinentális szervezet Washington közreműködésével kötött megállapodást a Modernával, melynek keretében 110 millió adag vakcinát szállít az amerikai gyógyszergyár Afrikába.

Az együttműködés keretében az Egyesült Államok belement abba, hogy a neki érkező szállítmányokat a vállalat elhalassza a koronavírus-járvány által sújtott fekete kontinens javára.

Az Afrikai Uniónak szánt oltóanyagok közül év végéig 15 millió dózis szállítását vállalta a Moderna, 2022 első negyedévében 35 millió, a második negyedévben 60 millió adag érkezik a tervezett ütem szerint.

Az Afrikai Unió koronavírusügyi megbízottja, Strive Masiyiwa elmondta, hogy az 55 tagú uniónak ez az első olyan vakcinavásárlása, amely nem Afrikában gyártott oltóanyagra vonatkozik.

A 110 milliós Moderna-szállítmány ugyan jelentősen növeli az elérhető oltások mennyiségét a kontinensen, ugyanakkor kevesebb annál, amennyire Afrikának szüksége lenne.

A földrészen jelenleg 1,3 milliárd oltatlan ember él.

Afrika a vakcinavásárlás mellett segélyekre is számíthat, korábban az Egyesült Államok és Franciaország is támogatta a kontinenst.

A földrészen a koronavírus mellett más betegségekkel – például maláriával – is meg kell küzdeni, ráadásul több országban instabil a politikai helyzet is, melynek legújabb fejezete a szudáni katonai puccs.