Szervezett bevándorlási akció zajlik a lengyel-fehérorosz határon, a fehérorosz hatóságok általában erővel kényszerítik rá a migránsokat a lengyel határ átlépésére – jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a lengyel közszolgálati rádióban.

Fotó: Volodimir Marcul / MTI / AFP / BelTA

A Fehéroroszország felől augusztus óta erősödő migrációs nyomásnak kitett határszakaszról beszélve, a lengyel kormányszóvivő Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt tette felelőssé a helyzetért. Szerinte szervezett akcióról van szó, amely során Fehéroroszországba szállítanak embereket az arab országokból, valamint a világ más részeiből. 

Ők legálisan érkeznek oda, majd többségüket erővel kényszerítik rá az illegális határátlépésre 

– jelentette ki Müller. 

A migrációs nyomást hibrid háborúnak, Lengyelország, Litvánia, Lettország és az egész ellen irányuló akciónak nevezte. 

Annak kapcsán, hogy a lengyel püspöki kar elnöke, Stanislaw Gadecki érsek előző nap humanitárius folyosó létesítését kérte a lengyel-fehérorosz határon, Müller aláhúzta: szükséges segítségben részesítik azokat, akik átjutnak Lengyelországba. 

A lengyel szejm múlt csütörtökön hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett drótkerítést építenek. 

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke csütörtöki sajtóértekezletén megerősítette: döntés született arról, hogy a kerítést "nagyon nehezen legyőzhető akadállyal" helyettesítik, elsősorban a határ szárazföldi, nem a Bug folyó képezte szakaszán. "Az európai tapasztalat, több ország, például Magyarország és Görögország tapasztalata mutatja, hogy ez az egyetlen lehetséges módszer" – jelentette ki Kaczynski. 

Beszámolt azon értesüléséről, hogy a határ fehérorosz oldalán a hatóságok bekísérik a migránsokat az egy kilométer széles, szigorúan őrzött, kerítéssel elkülönített határmenti sávba. Ezt Kaczynski egyértelmű bizonyítéknak nevezte arra, hogy a fehérorosz állam részt vesz a bevándorlási akcióban. Hozzátette azt is, hogy a fehérorosz tisztviselők személyesen segítik a migránsokat a lengyel oldalon felállított kerítés legyőzésében, átvágják a szögesdrótot. 

A lengyel határőrség szóvivője pénteken közölte: előző nap a fehérorosz tisztviselők lövéseket adtak ki a lengyel határőröket segítő katonák irányában. 

Feltehetőleg vaktöltényeket lőttek ki, senki sem sérült meg – tette hozzá a szóvivő. 

A közlést követően a varsói külügyi tárca tudatta: bekérették a fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét, a lépés a határon fennálló helyzettel függ össze. 

A lengyel határőrség adatai szerint augusztusban 3,5 ezer, szeptemberben 7,5 ezer, október első napjaiban pedig mintegy 4 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a fehérorosz határszakaszon.