Megfélemlítve érzik magukat a 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép áldozatainak hozzátartozóit képviselő ügyvédek, akiknek ezért védelmet ajánlottak fel – adta hírül csütörtökön a holland RTL műsorszolgáltató. 

Az RTL szerint az ügyben egy három orosz, valamint egy ukrán állampolgárságú áldozat hozzátartozóit képviselő ügyvédcsapat számos tagja számolt be arról, hogy követték őket a bíróság épületétől az otthonukig, vagy olyan gyanús személyeket láttak, akik látszólag a lakcímüket ellenőrizték.

Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Az RTL szerint az ügynökség szeptember végén eligazítást tartott az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek számára, akiknek azt mondták, valószínűleg Oroszország áll az állítólagos megfélemlítési kísérlet mögött, ezért védelmi intézkedéseket ajánlottak fel nekik. Az ügyvédek nem kívánták kommentálni a beszámolót. 

2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatának pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A fedélzetén tartózkodó 298 ember meghalt. Nemzetközi nyomozók és ügyészek szerint egy orosz föld-levegő rakétáról van szó, amelyet valószínűleg oroszpárti milicisták lőhettek ki. Oroszország visszautasítja bármiféle érintettségét az ügyben. 

Szeptemberben felgyorsult az ügy tárgyalása, 90 hozzátartozót hallgattak meg nyolc különböző országból.