A világ hetedik országaként Dél-Korea is rakétát küldött az űrbe. A Nuri nevet viselő rakéta kifejlesztése több mint másfél milliárd dollárba került, és egy másfél tonnás hamis műholdat szállított a Föld körüli pályáig csütörtökön – írja a BBC.

A 200 tonnás, 47,2 méteres rakéta kilövését ugyan némileg el kellett halasztani az erős szél miatt, ám végül mégiscsak sikerrel jártak. Az ország már 2009-ben és 2010-ben is próbálkozott hasonlóval, ám akkor sikertelenül, sőt, a második próbálkozás során a rakéta percekkel a kilövés után fel is robbant.

Fotó: YONHAP / AFP

A tervek szerint a Nurit 2027-ig még négyszer fogják kilőni, hogy növeljék annak megbízhatóságát. Noha Dél-Korea műholdak felbocsátására kívánja az eszközt használni, a ballisztikus és űrrakéták technológiájának hasonlósága miatt sokan ezt az ország fegyverkezésének példájaként is látják. Dél-Korea a közelmúltban tengeralattjáróról indítható rakétát is tesztelt, és a héten tartja történetének legnagyobb védelmi kiállítását, melynek során új vadászgépet és irányított fegyvereket is bemutathat.

A szomszédos Észak-Korea szintén számos fegyverkísérletet tartott az utóbbi időben, többek között hiperszonikus és nagy hatótávolságú fegyverek terén, de a héten tengeralattjáróról indítható rakétát is tesztelt.