Lisziewicz Julianna immunológus szerint a tömegrendezvényeket nem szabadna engedélyezni, a szórakozóhelyeket pedig be kellene zárni. Úgy véli, a koronavírus új variánsa, az omikron ellen már kevés maszkviselés, emiatt elkerülhetetlen lesz a járvány ötödik hulláma. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor azt mondta, a harmadik oltás népszerűsége segíthet enyhíteni a járványhelyzetet, és nem kell attól tartanunk, hogy az omikron hatalmas ötödik járványhullámot fog generálni. 

A koronavírus új variánsát, az omikront egyre több európai országban mutatják ki. Magyarországon egyelőre a delta és a delta plusz néven futó vírusvariáns fertőz, de szakemberek azt mondják, borítékolható, hogy idehaza is fel fog bukkanni az új mutáns. Lisziewicz Julianna szerint az omikron elindíthatja a járvány ötödik hullámát.

Azt mondta, az új variáns miatt csökkenni fog a vakcinák hatékonysága. Mások szerint az eddigi vakcinák az omikronnal szemben is védenek.

Már a deltánál is csökkent a hatásosság, ne felejtsük el, hogy az eredeti oltást a kínai változat ellen készítették, és azóta már 50-60 új mutáció keletkezett. Ahogy megyünk előre és a vírus fejlődik, annál kevesebbet hatnak az oltások 

– érvelt Lisziewicz Julianna immonológus.

A szakember meglátása szerint a járvány és az új mutáns megfékezése érdekében, más európai országokhoz hasonlóan, szigorúbb járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni.

A tömegrendezvényeket, szórakozóhelyeket be kell zárni, ott nem lehet maszkkal védekezni

– hangsúlyozta.

Fotó: CHRISTOPH SOEDER / AFP

Ugyanakkor Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Afrika déli részén felfedezett omikron mutánssal összefüggésben úgy nyilatkozott vasárnap: nem tartja valószínűnek, hogy ez a variáns hatalmas ötödik hullámot fog okozni.

Szintén így vélekedett Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, aki az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának kifejlesztését is irányította. 

Merkely Béla véleménye szerint elsősorban azokban az országokban jelenthet problémát az omikron, amelyekben alacsony az átoltottság és nincs meg a harmadik oltás. Ha ez a két paraméter magas az országban, akkor ez a mutáns nem fog jelentős problémát okozni – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.