Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán bejelentette, hogy az új képviselőház alakuló ülése után azonnal benyújtja az államfőnek kormánya lemondását.

Tekintettel arra, hogy Miloš Zeman elnök kórházban van, a lemondást írásban fogom benyújtani

mondta Babiš újságíróknak a kormány szerdai ülése után. 

A cseh parlament alsóháza szerdán tűzi napirendre az új házelnök és alelnökök megválasztását.

Amennyiben a képviselőknek sikerül gyorsan megegyezniük, a testület első ülése még a nap folyamán véget érhet.

Fotó: Michal Cizek / AFP

A most alakuló új ötpárti kormánykoalíció a képviselőház elnöki tisztségébe Markéta Pekarová Adamovát, a TOP 09 párt elnökét jelölte.

Tekintettel arra, hogy a koalíciónak a 200 tagú testületben 108 képviselője van, Pekarová megválasztása biztosra vehető. Az alelnökök személyét illetően azonban viták vannak a formálódó kormánykoalíció és az ellenzéki pártok között.

A hatályos szabályok szerint, miután az államfő elfogadja a kabinet lemondását, az új kormány megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg.

Miloš Zeman, akit október 10-től a prágai Központi Katonai Kórházban kezelnek, kedden Petr Fialának, a választásokon győztes Spolu koalíció kormányfőjelöltjének adott hivatalos megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Az új kormánykoalíciót alkotó öt párt (ODS, KDU-CSL, TOP 09, Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek) vezetői hétfőn írták alá a koalíciós szerződést. Petr Fiala kijelentette, bízik abban, hogy az új kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Bizonytalanság övezi a cseh kormányalakítást

A Spolu és a Polgármesterek-Kalózok koalíciója november 8-án kötne írásbeli megállapodást az új kormányalakításra vonatkozóan.