Drew Binsky kevesebb mint tíz év alatt a világ összes, 197 országába eljutott, amely 1458 repülőutat és 1117 buszutat foglalt magában. A CNBC arról kérdezte Binskyt, hogyan finanszírozta tíz éven keresztül az utazásait.

Azt hiszem, én vagyok a 250. személy, aki a világ összes országában járt

 nyilatkozta a világutazó.

Binsky utazásai során átlagosan egy hetet töltött minden országban, 10 országot leszámítva, ahol több mint három hónapig tartózkodott, illetve öt államban Vietnámban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Dél-Koreában és Csehországban pedig több mint 6 hónapig.

Arra a kérdésre, hogyan tervezi meg utazásait, a világjáró meglehetősen meglepő választ adott. A spontaneitásra esküszik:

sosem készül fel előre az utazásokra, a követői és helyi barátai segítségére hagyatkozik az adott célországban

ők azok, akik útbaigazítják, és megismertetik vele az aktuális állomást.

A legnagyobb kihívásnak a vízum megszerzését nevezte meg, ha egy adott országba való bejutásról van szó:

negyven országba történő belépéshez kellett vízumot igényelnie, melyet sok esetben politikai okok miatt például iráni, afganisztáni, észak-koreai utazásához nem volt egyszerű megszerezni.

Fotó: Drew Binsky Twitter oldala

A 2020 tavaszán kitört világjárvány azonban az utazó számításait is keresztülhúzta: ekkor már csak hat ország maradt hátra, ahová nem tudott eljutni, a 12 hetes időintervallumba besűrített úti tervet végül azonban csak másfél évvel később tudta befejezni.

2020 júniusában például egyedül Mexikóba tudott eljutni, ugyanis az összes többi ország zárva tartotta határait.

Az utazások alatt azonban a koronavírussal való megfertőződést sem tudta elkerülni: Iránban kaphatta el a vírust, majd pedig Afganisztánba érkezve észlelte magán a megbetegedés tüneteit. Szerencsére nem produkált súlyos tüneteket, de hét napra önkéntes karanténba vonult, hogy ne adja át másnak a fertőzést.

A rengeteg utazás felveti annak kérdését, hogyan tudta a világjárással együtt járó kiadásokat fedezni. Kezdetben angoltanítással fedezte a felmerülő költségeket, majd 2015-ben a Snapchattel kötött együttműködésből tett szert jelentős bevételre:

ötezer dollárt fizetett a vállalat Binskynek csak azért, hogy a 2016-os riói olimpiáról Snapchat-történeteket készítsen.

Ekkor már 30 ezer dollárt keresett havonta, ami jelentős összegnek számít egy hátizsákos turista esetében. 2017-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a videógyártással, azonban az első 300, Youtube-ra feltöltött utazós videóval egy fillért sem keresett.

Bangkoki tartózkodásom idején videót forgattam arról a helyről, ahol a legjobb hamburgereket készítik a városban. Nincsenek beárazva a burgerek, mindenki annyit fizet érte, amennyit jónak lát. Az öt óra alatt elkészített videó 7 millió megtekintést ért el, ami 10 ezer dolláros bevételt jelentett.

A vlogger ma már havonta átlagosan 20-40 ezer dollárt – mintegy 6-12 millió forintnak megfelelő összeget – keres a Youtube-ra feltöltött videókkal.

Egyéb bevételi forrásai közé tartozik a hirdetésekből származó illetmény, mely 15-30 ezer dollárnyi jövedelmet jelent egy hónapban. A képet árnyalja, hogy jelenleg egy 23 fős csapat is segíti Binsky munkáját, akiknek szintén biztosítani kell a megélhetését.

Fotó: Drew Binsky Twitter oldala

Binsky elmondta, nem veri fogához a garast, azonban nincsenek nagy igényei: nem költ első osztályú repülőjegyre, és a kevésbé puccos szálláshelyekkel is beéri. Az utazási költségeit általában saját maga fizeti, kivéve, ha turisztikai hivatalokkal van szerződése, akik minden költséget állnak. Szállodákkal általában fizetett együttműködéseket köt.

A világjáró jelenleg egy, az utazásairól szóló dokumentumfilm-sorozaton, illetve egy könyv megjelentetésén is dolgozik.